4 overwegingen bij het evalueren van nieuwsberichten!

62 views 2:04 pm 0 Comments April 28, 2023

Jaren geleden, vóór de opkomst van internet, kabeltelevisie, streaming, enz., vertrouwden de meesten van ons op een combinatie van kranten en vertrouwde (door ons) nieuwsverslaggevers om ons het Nieuws Vandaag van de dag te bezorgen! Hoewel het waarschijnlijk op zijn best onvolledig was, werden we toen niet overspoeld met de mate van complottheorieën en bevooroordeeld nepnieuws, zoals we nu zijn! Hoewel we op een veel meer, tijdige manier achter dingen komen, vertrouwen helaas te veel mensen uiteindelijk op de mening, houding, politieke/persoonlijke agenda van iemand anders en/of, met opzet, valse rapporten (of vertekend/bevooroordeeld), in plaats van het tot onze persoonlijke verantwoordelijkheid te maken om nieuwsberichten grondig te overwegen, te overwegen en nauwkeurig te evalueren, om feitelijke feiten te bepalen en te onderscheiden, in tegenstelling tot iemands mening, enz.! Met dat in het achterhoofd zal dit artikel proberen om in het kort 4 overwegingen te overwegen, onderzoeken, beoordelen en bespreken om een beter geïnformeerde burger te worden.

1. Is het een “zwart-wit”, type probleem?: wat voor sommigen misschien voor de hand liggend lijkt, lijkt voor iemand anders veel minder duidelijk! Is het niet logisch om te onderzoeken wat de keuzes zijn, evenals de feitelijke feiten? Is dit een ja – of – nee, een – of een andere – situatie, of zijn hun opties daar tussenin? Waarom lijkt het erop dat alles uiteindelijk een partijdige kwestie is, terwijl we er baat bij zouden kunnen hebben, als er meer moeite zou worden gedaan, om een echte ontmoeting – van – de – geesten te bereiken, voor het grotere goed? Wat zijn de mogelijke gevolgen van specifieke acties en/of het uitstellen ervan?

2. Mening/interpretatie versus gegevens: we zijn er vaak getuige van dat gegevens verkeerd worden geïnterpreteerd, verkeerd uitgedrukt, misbruikt, enz., met opzet of niet! Degenen met specifieke, politieke/partijdige standpunten passen vaak slechts een deel van de problemen toe! Als u een nieuwsbericht grondig wilt evalueren, onderzoek dan de feitelijke gegevens, in plaats van de interpretaties en/of meningen! Als u denkt dat u niet in staat bent om te begrijpen wat de gegevens betekenen en vertegenwoordigen, luister dan naar echte experts, enz., in plaats van naar degenen die hun mening proberen om te zetten in feiten!

3. Waar is het bewijs/documentatie?: Vermijd, blindelings, iemands mening/interpretatie te accepteren, maar bekijk de specifieke documentatie en het bewijs nauwkeurig!

4. Luister met een open geest, naar beide kanten: Probeer in eerste instantie met een open geest te luisteren, zelfs als deze het niet eens is met uw persoonlijke mening! Hoe beter u geïnformeerd bent, hoe meer u kunt leren, wat zinvol is en wat niet!

Klaag niet alleen over nepnieuws, enz., maar wees voorbereid om er iets aan te doen! Hoe meer u weet en begrijpt, hoe betere keuzes u kunt maken!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *