Uit de laatste rapporten blijkt dat de economie in het derde kwartaal is gegroeid

 

De aandelenmarkten naderden onlangs de hoogste niveaus van 14 maanden nadat positieve berichten over huizenverkopen de rapporten over lagere economische groei overtroffen. De National Association of Realtors (NAR) kondigde een verrassende stijging van 7,5 procent aan in de verkoop van bestaande huizen tot een jaarlijks percentage van 6,55 miljoen in november. Het is de hoogste maandelijkse stijging in de markt sinds februari 2007.

De winst was meer dan het dubbele van wat economen hadden verwacht. De verkoop kreeg een boost door het verwachte verstrijken van de belastingvermindering van $ 8.000 voor nieuwe kopers. Het krediet zou op 30 november aflopen, maar is nu verlengd tot 30 juni. Als gevolg hiervan wordt verwacht dat de huizenverkopen de komende maanden zullen dalen.

De winsten van november bleken echter voldoende om het vertrouwen van de beleggers te vergroten. De Dow Jones en de S&P staan op of nabij het hoogste punt in 14 maanden. Dit ondanks het slechte Breda Nieuws van het ministerie van Handel dat het BBP werd herzien van 2,8 procent groei naar 2,2 procent. Ambtenaren van de handel zeiden dat de lagere herziening te wijten was aan minder uitgaven door bedrijven. Commerce meldde dat particuliere bedrijven hun voorraden in het derde kwartaal met $ 139 miljard hadden gekrompen, nadat ze $ 160 miljard in het tweede kwartaal en $ 114 miljard aan het begin van het jaar hadden verlaagd.

Economen voorspellen dat met drie achtereenvolgende kwartalen van bedrijven die hun voorraad verminderen, het vierde kwartaal sterker zou moeten zijn omdat bedrijven gedwongen worden om hun voorraad aan te vullen. Econoom in een Bloomberg-enquête voorspelt een groei van 3 procent voor het laatste kwartaal van dit jaar, waarbij sommigen een groei van maar liefst 4,5 procent voorspellen. De consumentenbestedingen waren ondertussen sterker dan verwacht, met een groei van 2,8 procent in de uiteindelijke lezing van het bruto binnenlands product voor het derde kwartaal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *